تاریخچه چراغهای حیاطی و محوطه در ایران
در گذشته درست در زمانی که هنوز انرژی الکتریکی (برق) وارد ایران نشده بود استفاده از چراغهای گاز سوز و شمع رواج داشت به این شکل که در داخل چراغ فانوسی از نفت،الکل یا گاز استفاده میکردن و سوختن سوخت در داخل چراغ و شکل منحنی شکل شیشه آن باعث انعکانس و پخش نور شعله میشد و به این طریق محیط را روشن میکرد.
چراغهای فانوسی در داخلشان فیلتیلهای قرار داشت که با روشن کردن آن علاوه بر نور گرما هم داشتن این چراغها خطرات زیادی مثل آتش سوزی و خطرات سوختگی داشت که به مرور زمان و با ورود الکتریسیته و اولین لامپها به کشور از استفاده عموم حذف شدند.
ورود الکتریسیته (برق) به کشور
اولین مولد برق در سال ۱۲۶۴ هجری شمسی یعنی ۶ سال پس از اینکه ادیسون نخستین لامپ برق را اختراع نمود؛ وارد ایران شد و لامپهای کاخ گلستان را روشن میکرد و دو سال بعد در سال ۱۲۶۶ در تکیه دولت مراسم عزاداری و تعزیه گردانی سیدالشهداء را نیز با نور خود رونق داد. این مولد به دستور ناصرالدین شاه قاجار توسط محمد حسن امین الضرب به ایران وارد شده بود.
اما در سال ۱۲۸۴ نخستین نیروگاه خصوصی برق شهری توسط مرحوم حاج حسین مهدوی (امین الضرب) با توان ۴۰۰ کیلووات از نوع بخار پیستونی در شهر تهران راه اندازی گردید. او نخستین کسی بود که با دریافت یک امتیاز نامه معتبر اقدام به تأسیس کارخانه برق شهری در ایران کرد. این نیروگاه در ۲۴ ساعت فقط ۶ ساعت برق ۲۲۰ ولت تکفاز، و ۳۸۰ ولت سه فاز متناوب مشترکین آن زمان را تاًمین میکرد.
همچنین از حدود سال ۱۳۰۳ بخشهای خصوصی دیگری از جمله کارخانههای آرد، ریسندگی، نساجی و برخی شهرداریها، در شهرهای مختلف ایران نسبت به راه اندازی مولدهای کوچکی از نوع دیزل و توربین بخار برای تاًمین بخشی از برق روشنایی مناطق شهری اقدام نمودند.
در سال ۱۳۱۶ نخستین نیروگاه برق دولتی بقدرت ۶۴۰۰ کیلووات از نوع بخار، توسط بلدیه تهران (شهرداری) در شمال شرقی بیرون دروازه دوشان تپه (میدان شهدا) راه اندازی گردید و بعدها مولدهای دیزلی و نیز توربین بخار به قدرت تولید برق نیروگاه مذکور اضافه گردید. بعضی از این نیروگاهها تا سال ۱۳۴۷ جهت تولید و عرضه نیروی برق مورد بهره برداری قرار میگرفت. با راه اندازی نیروگاههای سد امیرکبیر، آلستوم ( نیروگاه طرشت ) و فرح آباد (بعثت) تا سال ۱۳۴۸ ه.ش و تولید نیروی برق کافی در آن زمان، نیروگاههای برق منصوبه در میدان شهدا خاموش و برای همیشه از مدار خارج گردید.
در همین زمانها استفاده از لامپهای روشنایی یا به اصطلاح لامپ رشتهای،لامپ فلورسنت و لامپهای گازی رونق گرفته بود و از لامپ گازی در روشنایی خیابانها و کوچهها استفاده میکردند این لامپ در درون چراغهای خیابانی مورد استفاده قرار میگرفت.
استفاده از لامپ رشتهای نیز در درون چراغهای گوناگون پلاستیکی و فلزی رواج پیدا کرد اما به دلیل گرمای زیاد لامپ رشتهای چراغهای پلاستیکی به مرور زمان دچار آسیب میشدند.
نصب اولین چراغهای محوطه در کشور
اولین چراغ محوطه و حیاطی در کشور توسط شهرداری تهران و مشهد در بلوارهای سطح شهر نصب شدند تا زیبایی و روشنایی بلوارها را تامین کنند لازم به ذکر است که در آن زمان تولید کنندهای تحت عنوان تولید کننده چراغ پارکی یا حیاطی در داخل کشور وجود نداشته و چراغها از سایر کشورها وارد میشدند و به عبارتی وارداتی بودند.
تولید چراغ محوطه در داخل کشور
با رونق در صنایع مختلف آهن و ریخته گری در کشور رفته رفته شرکتهایی دست به تولید چراغهای محوطه آلومینیومی و چدن زدند که چند تا از این شرکتها عبارت اند از: شبتاب،تکشیدفام،بیتانور،زمرد،شعاع و شفق
این شرکت تولید چراغ حیاطی،باغی و محوطه را در کشور ترویج دادند و با استقبال بی نظیری رو به رو شدند چرا که مردم برای روشنایی ویلاها و حیاط خود نیاز به روشنایی و چراغ داشتند!
رفته رفته با گران شدن آلومینیوم و به وجود آمدن دستگاههای تزریق پلاستیک چراغهای پارکی پلاستیکی نیز به وجود آمدند و کارگاههای مختلف شروع به تولید و پخش آنها کردند.
چراغ پلاستیکی به دلیل خوش قیمت بودن به شکل عجیبی استقبال شدند و دیگر در هر خانهای یک چراغ ویلایی قرار داشت که نور محوطه را تامین میکرد.
انواع مختلف چراغ حیاطی
چراغهای پارکی به دو طریق دسته بندی میشوند:
- از نظر ساختار بدنه و متریال به کار رفته
- از نظر شکل ظاهری و نوع نصب
اولین سوالی که ذهن را درگیر میکنه اینکه جنسش چیه؟ مقاومه؟ چراغهای پارکی از نظر جنس بدنه به این شکل تقسیم میشوند،چراغهای پارکی سه ساختار بدنه مختلف دارند که عبارت اند از:
- چراغهای باغی پلاستیکی
- چراغهای باغی فلزی
- چراغهای باغی آلومینیوم
دومین سوالی که ذهن را درگیر میکند این است که چی جوری نصب میشه؟ چراغهای پارکی از نظر ظاهر و نصب به این شکل تقسیم میشوند،چراغهای پارکی هفت نوع مختلف ظاهری دارند که عبارت اند از:
- دیواری (نصب بر روی بدنه دیوار حیاط،باغ)
- سردری (نصب بر روی ستونها و بالای درب منازل)
- سرلوله (نصب بر روی لوله داخل حیاط،باغ،ویلا)
- آویز (نصب به صورت سقفی و آویز داخل بالکن،تراس)
- چمنی (نصب بر روی زمین و سردر و ستونها)
- تک شعله (نصب بر روی لوله داخل حیاط،باغ،ویلا)
- دوشعله (نصب بر روی لوله داخل حیاط،باغ،ویلا)
- سه شعله (نصب بر روی لوله داخل حیاط،باغ،ویلا)
- چهار شعله (نصب بر روی لوله داخل حیاط،باغ،ویلا)
چراغهای حیاطی پلاستیکی
چراغ محوطه پلاستیکی میتواند انتخاب مناسبی برای آن دسته از افراد باشد که برای روشنایی حیاط،باغ و محوطه خود زیاد نمیخواهند هزینه کنند و بودجه زیادی را به روشنایی محوطه خارجی اختصاص دهند باشد.
اگر کسی به دنبال چراغ دیواری حیاطی ارزان باشد مطمئنن باید سری به دسته چراغهای پارکی بزند و آن جا چراغ محوطه دیواری مد نظر خود را پیدا کند چرا که این دسته از چراغها جز چراغ پارکی ارزان قیمت به شمار میرود.
چراغهای حیاطی پلاستیکی با اینکه قیمت به نسبت پایینی دارند اما طول عمر به نسبت بالایی دارند این چراغها در شرایط مختلف و سخت آب و هوایی دوام آورده و نیز نسبت به چراغهای فلزی مزایایی را دارا میباشند. چراغهای پلاستیکی با توجه به قیمت ارزان و تنوعی که دارند در چند سال گذشته زیاد مورد محبوبیت قرار گرفته و فروش به نسبت بالایی داشته است کامل ترین مرجع برای بازدید و خرید این نوع چراغها بی شک فروشگاه شب نور میباشد که تمام مدلها مطعلق به تمام شرکتها را در کنار هم جمع کرده و یک مجموعه کامل را به وجود آورده است تا خریداران بتوانند به سادگی خرید خود را انجام دهند.
چراغ پارکی ارزان قیمت
چراغ حیاطی ارزان قیمت مطمئنن یکی از مواردی است که خریداران به دنبال آن میگردند چون بعضی از افراد مطمئنن نمیخواهد هزینه زیادی را برای روشن سازی حیاط،باغ و ویلای خود اختصاص دهند و در عین حال به دنبال زیبایی مدرن بودن و روشن کردن محیط خارجی خود هستن! پیشنهاد ما به این گونه از افراد استفاده از چراغ پارکی پلاستیکی میباشد.
این چراغها بر خلاف ارزان قیمت بودن دوام خوبی دارند،زنگ نمیزنند،تغییر حالت نمیدهند،زیبا هستن و از همه مهم تر ارزان هستن و تمام این موارد باعث میشه که چراغ محوطه پلاستیکی جز محبوب ترین کالاهای روشنایی به شمار برود
در ادامه نقاط قوت و ضعف چراغهای حیاطی پلاستیکی را با هم برسی میکنیم:
تقاط قوت چراغ محوطه پلاستیکی✅ | نقاط ضعف چراغ محوطه پلاستیکی❌ |
|
|
|
|
|
|
|
|
به طور کلی در کشور ما که کشوری چهار فصل با آب و هوای گوناگون میباشد در هر یک از استانها و شهرهای کشور یک دسته از چراغهای پارکی مناسب هستند به طور مثال برای شما کشور که شهرهایی مثل مازندران،بابل،رامسر،تنکابن،ساری،رشت،بندر انزلی،آستارا و لاهیجان قرار دارد،مشخصه این شهرها داشتن رطوبت بالا میباشد و ممکن است در یک روز چندین بار باران ببارد این رطوبت بالا باعث میشوند حشرات گوناگونی مثل پشهها در اون محیط وجود داشته باشد بنابر این بسته به این نوع آب و هوا و شرایط،چراغ را انتخاب میکنیم.
چون روطوبت زیاد است دو گزینه برای ما وجود دارد:
- چراغهای محوطه پلاستیکی
- چراغهای محوطه آلومینیوم
اینکه کدام یک از موارد بالا را برای حیاط خانه خود انتخاب کنیم بسته به بودجهای است که ما در نظر گرفته ایم.
به طور مثال یک چراغ پلاستیکی به طور متوسط در آب و هوای شمال کشور حدود 5 الی 6 سال کار میکند در حالی که چراغ آلومینیوم بین 10 الی 15 سال کار میکند. در خرید یک چراغ برای شهرهای شمالی باید به نکته دیگری نیز توجه کرد:
چون رطوبت در این شهرها بالا است به طبع آن وجود انواع گوناگونی از حشرات در داخل این شهرها پدیدهای بسیار طبیعی میباشد بنابر این در انتخاب چراغ باید به این نکته توجه کرد که چراغ از هر جهت کامل بسته باشد و راه ورودی برای حشرات مختلف وجود نداشته باشد چرا که با گذشت زمان داخل چراغ به محفظهای برای زندگی حشرات تبدیل خواهد شد و کاملا ظاهر چراغ را تحت تاثیر قرار میدهد.
چراغهای حیاطی فلزی
دسته چراغ پارکی فلزی جز آن دسته از چراغهایی میباشد که هم قیمت مناسبی دارند و هم بازدهی خوبی دارند البته در مکانهایی که آنچنان رطوبتی نباشد. طراحی چراغ پارکیهای فلز چه نوع دیواری و ایستاده معمولا شامل طرحهایی ساده و جذاب میباشند چون این نوع چراغ معمولا با ورقهای فلزی یا گالوانیزه تولید میشود که بر روی آن یک لایه رنگ کورهای قرار میگیرد تا از زنگ زدگی و خوردگی جلوگیری کند،لازم به ذکر است که در اکثر چراغهای فلزی ساختار حباب از جنس شیشه میباشد که جذابیت و مقاومتی دوچندان را به چراغ اضافه میکند. صنعت تولید چراغ محوطه فلزی در چند سال گذشته رشد بسزایی داشته به طوری که وارد عرصه ساخت چراغهای مدرن و ایستاده با ارتفاع حداکثر سه متر هم شده و حتی میتوان این چراغها را به عنوان چراغ خیابانی نیز استفاده کرد و مهم ترین نکته این است که این چراغها قیمت مناسبی دارند.
در ادامه نقاط قوت و ضعف چراغهای حیاطی فلزی را با هم برسی میکنیم:
نقاط قوت چراغ محوطه فلزی✅ | نقاط ضعف چراغ محوطه فلزی❌ |
طول عمر نسبتا زیاد | مقاومت نسبتا پایین در برابر رطوبت بالا |
عدم تغییر رنگ در حباب ها به دلیل شیشه بودن | شکستن حباب به دلیل شیشه بودن در اثر ضربه |
دارای طرحهای مدرن | طراحیهای ساده |
قیمت نسبتا کمتر نسبت به چراغهای آلومینیوم | قیمت نسبتا بیشتر نسبت به چراغهای پلاستیکی |
چراغ پارکی فلزی در انواع گوناگون دیواری،سردری،سرلوله،آویز،دوشعله و چمنی تولید و عرضه میشوند که هر کدام در محیط مخصوص به خود نصب و بهره برداری میشوند و نور محیط پیرانمون خود را تامین میکنند. از چراغهای حیاطی فلزی به عنوان چراغهای ارزان مقاوم یاد میشود که در کنار ارزان بودن متریال و کیفیت ساخت نیز دارند.